Oklevél

A Balatonvin Borlovagrend jelképei

A különböző rendezvényeken a borlovagok megjelenése látványos. Ehhez igyekeznek olyan jelképeket, zászlót, ruhát választani, amely a helyi hagyományokra épül. Ennek megfelelően alakítottuk ki a borrendi női és férfi díszruhánkat és a jelvényeinket, zászlót, díszszalagot,egyedül a borharapó tekintetében vettük át a praktikussága miatt a franciák által alkalmazott formát, amellyel a borkóstolás is megoldható.

A borharapón természetesen a borrendünk jelképeit hirdetjük.

A Balatonvin Borlovagrendünk ruhájának és emblémájának kialakítása az első feladataink közé tartozott.

Emblémánk:

˝Szabad Csopaki Szőlőhegy Hegyközség˝ 1754-ben magalkotott pecsétje képezte az embléma alapját. Római kori metszőkés, szőlőművelő kapa és stilizált szőlőfürt, kör alakban: Balatonvin-Csopak borrend 1754. évszámmal.
Francia nyelvű névhasználatot is meghatároztuk, tekintettel arra , hogy a francia nyelv használata terjedt el a borrendekben: Confréri Balatonvin –Csopak.

Ruházatunk:

A borrend ruháit a hagyományokra épített, szakmai zsűrivel minősített előkészítéssel hoztuk létre. A ruhákat Cz. Tóth Hajnalka tervezte és a Népi Iparművészeti Tanács zsűrizte 1984-ben.

Férfi viselet: Veszprém megyei szűr motívumok felhasználásával tervezett, lefelé enyhén bővülő ujjú, bokáig érő állógallérral készült hímzett gyapjúposztóból köpeny. Ehhez tartozik a pörge kalap, valamint a nyakban viselt , hímzett szalagon függő ivócsanak. A szalag hímzése indás rozmaringág, a végén szőlőfürt motívummal.

Női viselet: 2005-ben megváltoztattuk a korábbit, amely azóta a következőkből áll:

  • Olajzöld , hat részből szabott harang alakú alj, fehér, elöl gombos kerekített nyakú, húzott blúz.
  • Fekete mellény elöl spiccel, hátul hímzéssel (a hímzés a férfikabát ujjának mintájára készült.)
  • Pelerin: Gyapjúposztóból készült , a férfi díszruhát is díszítő szőlőmotívumokkal díszített.
  • Hímzett szalag, indás rozmaring ággal, a végén szőlőfürt motívummal. (Avatáskor kapják a felavatottak. Az ivócsanakot borharapónak is hívjuk.)

Zászló:

A borrend jelképe a zászló is. A zászlón a következő van: Római kori metszőkés, szőlőművelő kapa és stilizált szőlőfürt, kör alakban: Balatonvin-Csopak borrend 1754. évszámmal.